Bekeményít a Google: vége az androidos kuplerájnak

A Google-höz túl sok panasz futott be az androidos Play Store-ban megjelenő alkalmazások miatt; ezek között sok volt a kártékony, a túl kíváncsi vagy rosszul megírt alkalmazás. A cég ez ellen úgy akar védekezni, hogy ezentúl minden feltöltött szoftvert ellenőrizni fognak.

A hivatalos androidos fejlesztői blogban a Google Play alkalmazásbolt termékmenedzsere két fontos bejelentést tett:

  1. átalakítják az alkalmazások korhatár-megjelölésének rendszerét;
  2. mostantól nem kerülhet ki ellenőrzés nélkül alkalmazás és játék a piactérre.

Az utóbbi azért fontos változtatás, mert a Google eredeti koncepciója az volt, hogy a szoftverek a feltöltés után gyakorlatilag azonnal megjelennek megvehető vagy letölthető tartalomként.

A Google az Apple-éhez hasonló minőségbiztosítási rendszert tervez, ahol minden szoftvert előzetes kontrollnak vetnek alá. Sőt, ez valójában már hónapok óta működik: felállítottak egy szakértői csoportot, akik egy automatikus rendszerre támaszkodva személyesen is ellenőrzik, hogy az alkalmazás megfelel-e a Google által támasztott követelményeknek. A Google ígérete szerint a fejlesztőknek az új rendszerben sem kell sokat várniuk, mert

az ellenőrzés néhány óra alatt lezajlik.

A másik változás a korhatár-besorolást érinti. Világszerte más és más a szabályozása annak, hogy egy adott alkalmazás vagy játék milyen korosztály számára ajánlott, így a Google ingyen biztosít egy eszközt a fejlesztőknek. Ezt a besorolással foglalkozó nagy szervezetek szabványai alapján alakítottak ki, és segít abban, hogy az adott szoftver a megfelelő besorolást kapja. A blogbejegyzés szerint ez sem lesz tökéletes megoldás a kivételek és az eltérő megközelítések miatt, de a fejlesztők így is jó eséllyel elkerülhetik a számonkérést.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2015/03/18/bekemenyit_a_google_vege_az_androidos_kuplerajnak/